Evo kako da ostavite pušenje i oporavite pluća

0
924

Odvikavanje od cigareta teško je samo u prvim danima kada kriza doživljava vrhunac. Ubrzo po prestanku bolje je disanje, bolji san, pritisak se spušta, a želja za seksom raste. Dr Borović: Kad poželite da zapalite, prvo u ustima mućkajte srebro-nitrat.

Od nikotinske zavisnosti jača je samo heroinska, a pušenje je glavni faktor rizika za obolevanje od raka pluća, jednog od najagresivnijih karcinoma. Ipak, ma koliko se pričalo o štetnosti cigareta po zdravlje, malo koji pušač zbog toga reši da ih konačno ostavi. Većina misli da će to biti suviše težak i dug put i radije ga odlažu za neka bolja vremena.

IZABERITE PETAK

– Najbolja stvar u životu koju čovek za sebe može da uradi jeste da prestane da puši. Vrlo brzo po prestanku oseti se niz sjajnih promena – bolje disanje, bolji san, spuštanje pritiska, povećanje kondicije, bolja seksualna funkcija, lepši ten – priča za Ruski lekar primarijus dr Petar Borović.

Kako kaže, za prestanak pušenja treba odrediti kraj nedelje, najbolje petak. Takođe, nekoliko dana pre toga treba početi pripremu.

Pročitajte još:  Stavljala sam kašičicu kokosovog ulja u kafu svakog jutra i nakon 20 dana nisam mogla da poverujem u ono što vidim

– Pet dana ranije počnite da smanjujete kafu, začine, pojačajte unos vode. Petak se bira da biste imali vikend pred sobom. Kriza će biti jaka, ali izađite i šetajte, uzimajte dosta vode, bavite se sportom do znoja, a onda se odmorite. Ako hoćete da efekat bude bolji, nabavite nikotinske žvake od dva miligrama, nemojte jače. Čim progledate ujutru, uzmite žvaku i dva do tri puta je prožvaćite. Mozak je dobio nikotin i bićete mirni 10 do 12 minuta – objašnjava Borović.

POMAŽE SREBRO-NITRAT

Žvaku gurnite između desni i obraza i svakih desetak minuta ponovo prožvaćite istu žvaku. Efekat će biti još bolji ako uvedete vodu pre doručka, ručka i večere.

– Što češće uzimajte male gutljaje vode i to tople iz bojlera. Mućkate je u ustima dva do tri minuta i progutajte. Ako ni to ne pomogne, idite u najbližu apoteku i zamolite da vam naprave rastvor srebro-nitrata, jednopostotnog, i kad poželite da zapalite, prvo u ustima mućkajte srebro-nitrat. Izuzetno je neprijatnog ukusa, ali pomaže jer je posle njega cigareta odvratnog ukusa – zaključuje Borović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here