Jeste li znali da mačke prespavaju dvije trećine života

Život domaćih mačaka sastoji se od četiri aktivnosti – igranje, lov, jedenje i spavanje. U lovu u kućnim uslovima najčešće strada kučni namještaj, ali dobra vijest je da ipak posljednja aktivnost zauzima najviše mačijeg vremena, odnosno života.

Domaće mačke se rijetko kada puno naprežu, a u životinjskom cartstvu prve su na listi spavalica. Pošto vode porijeklo od divljih mačaka, to na otvorenom ima potpuno smisla, jer su grabljivci i koriste veliku količinu energije kako bi ulovile plijen. Dobar san znači i dovoljno energije za lov, a lov znači hrana.

Koliko će vremena spavati zavisi od toga koliko je večera bila obimna. Zato i divlje mačke, tačnije vrlo mlade i vrlo stare spavaju od 16 do 20 sati dnevno, dok se tek rođeni mačići probude tek toliko da sisaju i nastavljaju sa snom. Za razliku od ljudi, a pogotovo pojedinca, koje je izuzetno teško probuditi, mačiji san se razlikuje.

Pročitajte još:  PROBAJTE DA ZADRŽITE SUZE: Krava trči za mladuncima dok ih odvoze u prikolici!

One su uvijek na oprezu, pa čak i onda kada drijemaju. Ukoliko se neko usudi i da pravi buku i remeti im san, u stanju su da skoče kao oparene spremne za akciju i trk. U divljini ova osobina znači opstanak, a u kući mačka će vas samo preplašiti, a još češće nasmijati svojim iznenadnim reakcijama.

Domaće mačke imaju razvijen insktinkt preživljavanja, pa i ako ne moraju da love svoju večeru, uvijek jednim uhom osluškuju da li će se možda naći neki plijen da povijaju.

Kućne mačke spavaju oko 16 sati dnevno i to po prilično pravilnom rasporedu, te se i vi trudite da im hrana bude servirana na vrijeme, jer u suprotnom neće biti izgreban samo kučni namještaj i mačka će vam jasno staviti do znanja da je vrijeme za jelo. Nakon jela dolazi vrijeme za spavanje, pa budite tihi.

Pročitajte još:  MAJA IMA 37 GODINA, 11 DJECE I POSAO: Majka iz Kraljeva se nikad ne žali, a evo kako izgleda njen dan!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here