Kako se organizirati u 2019. Godini?

0
1014
FOTO: Pixabay.com

Svi znamo koliko je bitno biti organiziran. Najveća količina stresa dolazi upravo od nepoznavanja svoje dnevne rutine i svojih mogućnosti. Jednostavno je organizirati se, samo je potrebno dosta volje. Ako ste netko tko ima problema s ovime, dajte da vam pomognemo i da vam pokažemo kako je proces organizacije ne samo lagan, već i zabavan.

1. Ideje na papir

Uvijek je najbolje zapisati sve na papir. Dobro razmislite o vašoj 2018. Godini. Što ste napravili? Što niste? Što vas je učinilo jako ponosnima? Što ste mogli malo bolje napraviti? Koje su stvari opet ostale nedorađene?

Ako imate vremena, a mi vam preporučujemo da ga nekako nađete, sjednite u krevet i uzmite neku bilježnicu te zapišite što biste voljeli poboljšati u 2019. Godini. Najlakše je to podjeliti u ti kategorije: ja, posao/škola, ostalo. U rubriku „ja“ možete staviti sve što je vezano uz vas, fizički ili psihički: želim smršaviti, želim trenirati, želim 3 puta tjedno čitati…

U rubriku „posao/škola“ možete staviti bilo kakav cilj koji ste si zacrtali po pitanju nekog uspjeha. Možda je to određena ocjena, možda je to promaknuće, možda efikasnost… U rubriku „ostalo“ idu životne stvari vezane uz kuću, promjene, neke stvari koje jako dugo odgađate a nisu vezane uz vas i vaše aspiracije, već uz svakodnevan život (pospremiti garažu i napraviti vrtnu rasprodaju…).

Pročitajte još:  RUSKI RECEPT PROTIV PUŠENJA: Ubijte želju za cigaretama ZAUVIJEK, evo kako!

2. Razmislite kako ideje možete realizirati

U ovom koraku razložite velike ciljeve na male ciljeve. Cilj „smršaviti“ dosta je neprecizan i stoga vas neće motivirati. Ipak, cilj „smršaviti 2 kg u mjesec dana“ ili cilj „obući stare najdraže traperice i zakopčati ih bez problema“ dosta su konkretni i stoga će vas značajno motivirati.
Bitno je da budete specifični i da znate kako ćete pokrenuti sami sebe.

3. Organizirajte svoju dnevnu rutinu

Zamislite kako bi izgledao vaš idealan dan. Kad biste se probudili? Što biste doručkovali? Biste li ujutro čitali, meditirali, radili yogu, čistili, vježbali, šetali, pospremili sobu? Koju higijenu obavljate koji dio dana? Kako biste mogli olakšati svoju rutinu na poslu ili u školi? Koji dio dana je namijenjen za odmaranje, a koji za rad? Što radite kad se vratite doma? Kada bi bilo dobro zaspati? Koliko ste zapravo vrijedni, a koliko vremena provodite uz tehnologiju?

Pročitajte još:  Trikovi za lakše i bolje nanošenje tuša za oči

Ove male ciljeve morate pretočiti u neke radnje. Cilj smršaviti može se pretočiti u mnogo radnji: vježbaj, kuhaj, planiraj jelo, ne pij sokove, samo 1 red čokolade dnevno… Sve se može konkretizirati i ubaciti u vašu dnevnu rutinu.

4. Slušajte najbitnije savjete profesionalaca

Kao prvo, nemojte zaboraviti da je balans jako bitan. Činjenica je da ćete se često naći u nekoj polariziranoj rutini (pogotovo kad je gužva na poslu ili kad imate puno ispita). Bitno je prepoznati kada ste se ulijenili, a kada se previše forsirate.

Kao drugo, nemojte se kažnjavati za preskakanje nekih navika. Kažnjavanje je proces koji stvara negativan utisak o navici, to je kao Pavlovljevo kondicioniranje. Ako pojedete hamburger i danas ste malo prekoračili cilj kalorija, nemojte cijeli dan žderati ili se kažnjavati glađu sljedeći dan. Vaš mozak će zbrojiti 2 i 2 i više neće htjeti ovakve procese.

(Dnevne.net)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here