Kako smršaviti na zdrav način?

0
1158

Mnogi od nas bore se s viškom kilograma koji ih smeta i zbog kojeg se ne osjećaju dobro. Mnogi pate od problema vezanih za samopouzdanje zbog ovakvih stvari i voljeli bi da njihova dnevna rutina izgleda slobodnije.

Problem s viškom kilograma i dijetama jest taj da ljuti ne znaju kako se riješiti istih na zdrav način. Neki znaju onu priču „bez ugljikohidrata“ pa iz svog života izbace sve što zapravo vole (kruh, rižu, krumpire, slatkiše), neki izbace samo sokove ili samo mliječno pa se razočaraju kad rezultati nisu onakko dobri kako bi trebali biti…

Uglavnom, mi smo tu da vam u potpunosti pojasnimo kako dijete funkcioniraju i što želite dobiti od jedne dijete. Obećajemo, nije teško.
Prva stvar koju morate shvatiti jest da dijeta ne funkcionira po nikakvim „kemijskim supstancama“ i izbacivanju ili dodavanju istih. Zaboravite na tablete, sokiće, shakeove i druge dodatke koji obećavaju kako će vam skinuti kilograme bez ikakvog režima.

Druga stvar koja je bitna jest: nijedna dijeta neće funkcionirati ako samo izbacite neku grupu hrane. Zdrava dijeta jest balansirana dijeta. Postoje tri makronutrijenta: proteini, masti i ugljikohidrati. Sva tri morate unositi u tijelo u adekvatnoj količini kako biste se osjećali dobro i kako biste bili zdravi. Vaše tijelo ne može funkcionirati ako ne unosite jedan makronutrijent, na duge staze ćete si napraviti više štete nego koristi!

Pročitajte još:  Da li usamljeni umiru brže?

Treća i najbitnija stvar jest: kile ćete izgubiti samo na jedan način, a to je da unosite manje no što trošite. E sad, kako znati koliko unosite, a koliko trošite? Stvar je poprilično jednostavna kad vam netko sve lijepo pojasni, a to ćemo mi sada napraviti.
Ono što unosite jednostavno je zbroj kalorija svega što ste pojeli i popili.

Naglasak je na „popili“. Sva hrana koju jedete ima kalorije (one mrske brojke na pakiranjima), sve što pijete (osim određenih čajeva, obične crne kave i vode) također ima kalorije. Nemojte zaboraviti na taj dio!

Ono što unosite može se lako brojati preko raznih aplikacija kao recimo My Fitness Pal. No, što je onaj drugi broj, onaj broj koji pokazuje koliko trošite?
Ono što vi trošite svaki dan je takozvani TDEE (total daily energy expenditure). On je zbroj vaših „kalorija u komi“ (kalorija koje tijelo troši samo zato što postojite, čak i da ste u komi taj broj bi se svejedno trošio da održi vaše organe i organizam) te vaših kalorija u kretanju: trčanje, hodanje, čišćenje, kuhanje, pričanje…

Pročitajte još:  Evo šta se dešava sa detetom kada mu kupite mobilni telefon!

Kako znati da unosite dobar broj kalorija? Pa, ono što vam mi preporučamo jest da izračunate svoj BMR. On je također količina energije koju „trošite“, ali je to kao TDEE kada biste cijele dane samo sjedili i ne radili ništa. Kad jedete tu količinu kalorija, smršavit ćete jer će se ove dodatne kalorije od kretanja još dodatno zbrajati u jednadžbu i biti ćete u minusu. Deficit = hrana i piće – TDEE.

Naš savjet vam je da jedete balansiranu hranu po pravilu 80/20: 80% vremena jedite zdravu hranu, a 20% vremena jedite nezdravu hranu, hranu za dušu. Tako ćete održati zdrav razum i smršaviti u isto vrijeme!

(Dnevne.net)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here