LUDO OTKRIĆE O PLAVIM OČIMA: Ako ih imate, ovo će vas oduševiti!

0
441

Plave oči su želja mnogih, a imaju ih rijetki. Vjeruje se da su originalno svi imali smeđe oči, a da su se plavooki počeli pojavljivati tek prije nekih 10.000 godina. Procjenjuje se da danas između 20% i 40% Evropljana ima plave oči, ali tačan razlog za to nije poznat niti naučnicima.

Pretpostavlja se da se radi o genetskoj mutaciji. Pretpostavlja se da je gen preživio jer su ljudi s tom bojom očiju smatrani fizički privlačnijim pa su imali više prilike množiti se.

Boju očiju određuje količina pigmenta u oku.

Puno pigmenata su smeđe oči, manje pigmenata su zelene oči, malo ili nimalo pigmenata su plave oči. Čak 16 gena određuje boju očiju, ali dva glavna su HERC2 i OCA2, s time da HERC2 skluži kao prekidač koji aktivira OCA2, aktivira proteine koji proizvode pigmente.

Pročitajte još:  Političar Kazanova ima 120 žena i 28 djece!

Ako jedan od ovih gena mutira prekida se lanac reakcija te proteini ne stvaraju pigmente. A rezultat toga su plave oči.

Svako ima po dva od svake vrste gena u svome tijelu, po jedno od oca i od majke. Tako ako jedan roditelj ima mutirani OCA2 gen, a drugi sve normalne, i dijete će imati smeđe oči.

Ali ako oba roditelja imaju mutirani OCA2, postoji 25% šanse da će dijete imati plave oči. Teoretski, skriveni mutirani OCA2 mogao bi se prenositi kroz porodicu generacijama, bez da iko ima plave oči.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here