MAJA IMA 37 GODINA, 11 DJECE I POSAO: Majka iz Kraljeva se nikad ne žali, a evo kako izgleda njen dan!

0
546

Trudnoća, porođaj, dojenje, pa opet sve u krug. Ovako bi se ukratko mogao opisati život hrabre Maje iz Kraljeva u posljednjih 12 godina. Oduvijek je maštala o velikoj porodici, a taj san ostvario joj se sa njenim Rašom. Odgajaju 11 djece, imaju privatnu firmu i ne skidaju osmijeh s lica.

Šest sati ujutru. U kući Kovačevića u selu Vrdila kod Kraljeva mir i tišina. Mama Maja ustaje prva, brzo se sprema i pije kafu s nogu, a onda ide od sobe do sobe i razbuđuje svoju vojsku, njeno 11 djece.

Nerijetko, probude se i sami i tad u sekundi nastaje haos. Svi uglas samo viču mama i nešto traže, a ima i onih koji bi da se maze. Uvijek nekom nešto fali, pa tako jednima nedostaju čarape, drugima trenerka ili majica, a oni najmlađi negoduju jer žele da im se promijeni pelena, pronađe duda ili napravi mlijeko. A za pranje zuba u toaletu maleni Kovačevići moraju da čekaju u redu.

– Jutro nam je najteži dio dana. Tad svima nešto treba u istom trenutku, a još njih šestoro žuri da se spremi za školu. Ali to traje do osam i poslije toga nam dan izgleda kao u svim drugim porodicama. Stariji su u školi, a ja i ovi mlađi spremamo ručak i obavljamo druge obaveze – kaže Maja (37), koja je sa suprugom Radišom od svoje 17. godine.

Pročitajte još:  Spremite se za NAJGLUPLJI i najopasniji ritual čovečanstva - zimsko računanje vremena

Da bi se svi zasladili treba bar pola kilograma čokolade

Iako imaju 11 djece nije imala blizanačke trudnoće, a u ulozi majke prvi put ostvarila se u 25. godini. Tad su dobili Milicu, poslije koje su se rađali samo dječaci, a Maja je htjela bar još jedno žensko dijete. Ta želja joj se ostvarila tek sa sedmim djetetom kad je rodila Ružicu. Priznaje nam da je oduvijek maštala da ima veliku porodicu, iako ima samo brata.

– Znate šta, kad žena pored sebe ima dobrog muža i dobrog čovjeka, onda može da ima i desetoro djece. Samo je bitno da je on razumije i podržava, a meni se posrećilo da nađem takvog muškarca – iskreno priča Maja o svom Raši i otkriva nam da je on trenutno u bolnici zato što je polomio kuk.

U njihovoj kući ne postoji podjela na muško-ženske poslove, a i djeca imaju svoje obaveze. Tako je Miloš zadužen da ide u prodavnicu, Milica vodi računa imaju li svi čarapice na nogama kako se ne bi prehladili, Milan i Mihailo brinu o bebama i vrlo su požrtvovani i odgovorni, iako su tako mali.

Kovačevići ništa ne prepuštaju slučaju i na vrijeme moraju da misle o svemu jer organizovati život u jednom tako velikom domaćinstvu nalik je organizaciji posla u manjem preduzeću. Ipak, najgore je kad zakaže tehnika.

Pročitajte još:  Jeste li znali da mačke prespavaju dvije trećine života

– Dešavalo se da nam se pokvari mašina za veš i to nas potpuno parališe jer je uključujemo dva-tri puta dnevno. Sudove peremo non-stop, a samo za jedan dan treba nam oko sedam vekni hljeba i isto toliko litara mlijeka. Taj broj se stalno povećava – kaže Maja, pa skoči sa kreveta da pomjeri nestašnog Miodraga, kako mu lampa ne bi pala na glavu.

Otkriva nam i da moraju da kupe dvije čokolade od 300 grama, koje su dovoljne tek toliko da se svako dijete zasladi, ali ne i najede. Ipak, mali Kovačevići su vrlo skromni i umjesto igračkama najviše vole da se igraju jedni sa drugima. Bude tu i koškanja, bezazlene dječje kavge i zadirkivanja, ali kad padne noć u krevet se ne ide dok se svi prvo međusobno ne izljube.

– Kada krenu pripreme za praznik, svako ima svoje zaduženje. Jedan dio jaja bojimo u boju, a drugi dio u lukovinu, zelje, cveklu, skupljamo i cvjetiće kojima ukrašavamo jaja – izjavila je ranije Maja za Kurir.

– Za Vaskrs ustajemo rano i idemo na liturgiju. Glavni problem je što za praznik djeca polupaju sva jaja i ljuske su svuda, pa kad neko svrati, nemamo da ga počastimo – priča mama uz osmijeh.

(Kurir.rs)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here