Ove namirnice goje više od hleba i krompira, a mislimo da su zdravije

0
560

Neke kalorije, posebno one iz zaslađenih pića, mogu mnogo više da naškode vašem zdravlju od drugih jer ista količina kalorija iz gaziranog soka kao i iz krompira može mnogo više da škodi jer pored kalorija krompir ima vlakna, vitamine i kalijum.

Masti i šećeri iz različitih namirnica mogu da škode ili doprinesu vašem zdravlju, saopštili su naučnici sa Univerziteta Kalifornija.

Tim od 22 nutricionista objavili su rad u Obesity Reviews i ukazali na to koliko kalorija unosimo. Preveliki unos kalorija može da dovede do gojaznosti i drugih oboljenja vezanih za prekomernu težinu, kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes tip 2.

Krompir srednje veličine ima istu količinu kalorija kao čaša gaziranog soka, ali sadrži i vlakna, B vitamin i kalijum, daje nam energiju i ne utiče na naglo padanje šećera kao što je slučaj sa gaziranim sokom.

Pročitajte još:  UŠUTKAO JE SVE DOKTORE: Otkrio lijek za bolna koljenja i regeneraciju kostiju i zglobova!

Slična situacija je i sa mastima. Hrana bogata nezasićenim mastima poput onih u orašastim plodovima, semenkama poput čia seme i seme suncokreta, ali i biljna ulja smanjuju rizik od oboljenja, smanjuju nivo lošeg holesterola i bogate su vitaminom E. Ista količina zasićenih masti koje se nalaze u crvenom mesu, ribi i piletini, podižu nivo lošeg holesterola u krvi i tako povećavaju rizik od srčanih oboljenja i šloga.

Ali, mlečni proizvodi kao što su jogurt i sir koji sadrže zasićene masti, povezani su sa smanjenjem kardiovaskularnih oboljenja.

Ispijanje čaše voćnog soka dnevno neće imati štetno dejstvo na organizam, ali nema sumnje da je cela voćka zdravija. Voćni sok gubi vlakna dok se procesuira, ali ima koncentrisanu količinu šećera koji podiže nivo istog u krvi i povećava rizik od karijesa.

Pročitajte još:  Kako da ispeglana kosa ostane duže ravna

Cela voćka sadrži vlakna, nivo šećera u krvi neće da skoči i duže ćete biti siti, a ima i više vitamina i antioksidanata.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here