Puderi: Sloj zaštite i boje

0
449

Novi puderi, bez obzira na teksturu i boju, znatno su više od šminke. Osim mikročestica pigmenata koji se prilagođavaju boji tena i vanjskom svjetlu sadrže formule koje ciljano djeluju na različite dijelove i procese kože.

Iako su prozračni i dovoljno ih je nanijeti u sasvim tankom sloju, djelotvorno suzbijaju suvišni sjaj i reguliraju lučenje sebuma, sprečavaju dehidraciju, usporavaju starenje. Sadrže vitamine, izoflavone, minerale, hijaluronsku kiselinu upakiranu u mikročestice, aktivatore prirodnog kolagena i elastina, UV filtre.

Odaberite najbolje

Tekući puder, kompaktni puder ili puder u prahu, podlogu i završni matirajući sloj valja odabrati s jednakom pažnjom s kojom se biraju proizvodi za dnevnu i noćnu njegu kože, ovisno o sastojcima proizvoda, odnosno ovisno o svojstvima kože.

Tekući, kremasti i kompaktni puderi po sastavu su emulzije s pigmentima boje i različitim aktivnim sastojcima. Umjesto da se usredotočite na odabir boje, počnite s odabirom teksture koja mora odgovarati tipu kože.

Tekući puderi u pravilu najbolje odgovaraju normalnoj i/ili masnoj i mješovitoj koži. Kremasti puderi najbolji su izbor za izrazito suhu kožu, a većina tih pudera obogaćena je aktivnim tvarima hidratantnog djelovanja te tvarima, primjerice silikonom, koje zaglađuju površinu kože. Kompaktne teksture dobro pristaju svim tipovima kože.

Ipak, za sve pudere vrijedi isto pravilo: što je puder gušće teksture, to će bolje pokrivati nepravilnosti. Stoga, ako želite prirodan izgled, odaberite tekući puder prozračne teksture, a ako želite prikriti mrlje pigmenta ili oštećene kapilare, to ćete lakše postići kremastim ili kompaktnim puderom.

Vaša boja

Pri odabiru boje nije dovoljno voditi računa o tome je li puder taman ili svijetao, od intenziteta boje važnija je “podnijansa” kože. Ovisno o količini melanina i karotena koža može imati žućkastu ili ružičastu nijansu, doznajte koja je nijansa vaše kože:

Pročitajte još:  Žena koja je prošla sve, 45 životnih lekcija

• Odstranite šminku i kosu začešljajte prema natrag, lice promatrajte na prirodnom svjetlu. Najprije licu približite tkaninu žute boje, a potom ružičaste. S jednom bojom vaše će lice izgledati blijedo, s drugom će zablistati. Ako opazite da vam bolje pristaje žuta boja, vaša koža ima žućkastu podnijansu, i suprotno, ako vam bolje pristaje ružičasta boja, podnijansa vaše kože je ružičasta. Ako vam obje boje dobro pristaju, to znači da je podnijansa vaše kože neutralna.

• Promotrite krvne žile na zapešću, jesu li zelenkaste ili plavkaste boje? Zelenkasta boja znak je žute podnijanse, plavkasta boja znak je ružičaste podnijanse.

• Ostanite pred ogledalom i promotrite bjeloočnicu tako da donju vjeđu povučete prema dolje. Ako bjeloočnica ima sivu ili ružičastu nijansu, vaša koža ima ružičastu podnijansu, ako bjeloočnica ima žućkastu nijansu, podnijansa vaše kože je žuta.

Kad otkrijete boju i podnijansu svoje kože, lako ćete odabrati boju pudera koja joj najbolje pristaje, koja će se stopiti s tenom i dati mu blistavost. Nikad ne koristite puder za nijansu tamniji od kože jer će uz tamnu nijansu licu dodati i nekoliko godina. Ako odaberete previše svijetao puder, izgledat ćete blijedi i umorni.

Suprotno uvriježenoj navici, boju pudera nemojte testirati na zapešću jer se bojom i strukturom koža zapešća uvelike razlikuje od kože lica. Lakše ćete odabrati odgovarajuću boju ako puder isprobate na nadlanici, a najbolje ćete odabrati ako puder isprobate na rubu čeljusti.

Pri testiranju boje pudera važno je da ga dobro razmažete i osjenčate rubove, tako da se ne vidi razlika između pudera i kože. Ako vam to ne polazi za rukom, znači da niste odabrali odgovarajuću boju.

Pročitajte još:  Zahvaljujući OVOM LIŠĆU IZLIJEČITE proširene vene, glavobolje i poboljšate PAMĆENJE!

Ako imate ten neutralne podnijanse, pristajat će vam gotovo sve boje pudera, ako vaša koža ima žućkastu podnijansu najbolje će vam odgovarati puderi sa žutom bazom, a koži ružičaste podnijanse
najbolje će odgovarati puderi s ružičastim ili crvenkastim pigmentima.

Par jednostavnih pokreta

Nanošenje pudera jednostavno je, ali to je ujedno i najvažniji dio šminkanja, podloga na koju nanosite sjenilo, rumenilo, ruž. Na očišćeno lice nanesite dnevnu kremu, pričekajte da je koža upije, a višak odstranite papirnatom maramicom.

Tekući ili kremasti puder najprije nanesite na nadlanicu da se malo zagrije, a potom spužvicom, kistom ili vrhovima prstiju na lice, od središnjeg dijela prema rubovima. Pripazite da uz korijen kose, uz obrve, uz kut oka ili u bori između nosa i kuta usana ne ostane nakupina debljeg sloja pudera. Kako bi se puder bolje stopio s kožom, spužvicu kojom ga nanosite najprije navlažite
hladnom vodom ili tonikom.

Ako želite potpuno nevidljiv sloj pudera, ako imate ujednačenu boju tena a želite mu dodati samo malo sjaja, tekući puder najprije pomiješajte s malo hidratantne kreme, a potom ga na lice nanesite kistom ili prstima.

Kompaktni puder nanosite suhom spužvicom želite li prozračan sloj, a ako želite prikriti nedostatke, nanosite ga navlaženom spužvicom.

Kist ili spužvica?

Novi puderi nanose se kistom, zapravo koristi se tehnika profesionalnih vizažista. Nanošenje traje kraće, ten izgleda prirodnije, osim toga kist je lakše očistiti nego spužvicu koja je odlična podloga za razmnožavanje bakterija. Ostale prednosti kista?

• Puder se lakše nanosi u slojevima različite debljine, ovisno o nepravilnostima koje želite prikriti.

• Lakše dozirate puder i lakše ga nanosite na pregibe i bore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here