Vežbe za bolje zdravlje

0
556

Verovatno ste nebrojeno puta čuli kako je vežbanje „dobro za vas“. Da li ste znali da to zapravo tačno I da može pomoći da se osećate dobro? Ako dobijete pravu količinu vežbanja, možete da povećate nivo energije, ali i da poboljšate raspoloženje.

Stručnjaci preporučuju tinejdžerima svaki dan 60 minuta ili više fizičke aktivnosti.
Ali uz toliko dostupnih opcija i neograničenih informacija, lako je da postanemo pretrpani i zbunjeni. Ali ne brinite, bilo da vežbate u teretani ili kući, ove vezbe će vam pomoći da ostanete zdravi i u formi.

1. Iskorak

Izazivanje vaše ravnoteže je bitan deo dobro zaokružene rutine vježbanja. Prsteni to rade, podstičući funkcionalno kretanje, istovremeno povećavajući snagu u nogama i glutenama.
Započnite vežbu tako što ćete stajati sa razmaknutim nogama i rukama spuštenim sa strane.

Zatim desnom nogom napravite korak naprijed i savijte desno koleno dok to radite, zaustavljajući se kada je bedro paralelno sa zemljom. Pazite da se vaše desno koleno ne proteže pored desnog stopala.
Podignite desnu nogu i vratite se u početni položaj. Ponovite sa levom nogom.
Ponovite ovo 10 puta u 3 serije sa pauzama.

2. Sklek

Potiskivanje je jedan od najosnovnijih i najefikasnijih vežbi koji možete izvoditi zbog broja mišića koji su regrutovani da ih izvedu. Prvenstveno razvija mišiće grudi, kao i ramena i triceps
Započnite sa vežbon zvanom daska. Jezgro treba da bude čvrsto, ramena povučena dole i nazad, a vrat neutralan.

Pročitajte još:  DORUČAK koji SKIDA KILOGRAME: Svako može da se najede, a ova 4 RECEPTA to i dokazuju!

Savijte laktove i počnite da spuštate telo do poda. Kad vam prsa dodirnu pod, ispružite laktove i vratite se na početak. Usredsredite se na držanje laktova uz telo tokom pokreta.
Ponovite 3 serije sa što većim brojem ponavljanja.

Ako ne možete da izvedete standardni sklek , spustite se na kolena i prekrstite noge iza sebe i nastavite normalno sklek. Ovo će vam pomoći da i dalje koristite mnoge prednosti ove vežbe, dok izgrađujete snagu za pravi sklek.

3. Čučnjevi

Čučnjevi povećavaju snagu donjeg dela tela i jezgra, kao i fleksibilnost u donjem delu leđa i bokovima. Budući da angažuju neke od najvećih mišića u telu, oni takođe sagorevaju dosta kalorija.
Započnite tako što ćete stajati ravno, sa nogama malo širim od širine ramena, a rukama bočno.

Učvrstite svoje jezgro i, podižući grudi i bradu, gurnite kukove unazad i savijte kolena kao da ćete sedeti u stolici.
Obezbeđujući da se kolena ne savijaju prema unutra ili ka spolja, spustite se dok vam bedra ne budu paralelna sa podom, držeći ruke ispred sebe u ugodanom položaju. Pauzirajte jednu sekundu, zatim ispružite noge i vratite se u početni položaj
Ponovite po 20 puta u 3 seta sa pauzama

Pročitajte još:  Moćno piće koje tera bolesti: Rakija leči ovih 10 zdravstvenih tegoba!

4. Trbušnjaci

Iako ih smatraju previše jednostavnim, trbušnjaci su pravi način da ojačate trbušne mišiće. Ako imate problema sa donjim leđima, držite se leptira, za koji su vam potrebni samo gornji deo leđa i ramena da se podignete sa zemlje.
Započnite ležanjem na zemlji na leđima sa savijenim kolenima, nogama ravnim, a rukama iza glave.

Držeći noge prilepljene za zemlju, počnite da se njišete od glave, zahvaćajući vaše jezgro. Ne opterećujte vrat tokom kretanja.
Kad vam prsa dođu do nogu, započnite kontrolisanu kretanje nazad do početnog položaja.
Ponovite 15 puta u 3 seta ako ste početnik.

S obzirom na dobrobit koju donosi za srce, mišiće, zglobove i um, lako je shvatiti zašto je vežbanje dobro za nas. Sjajna stvar u vežbanju je to što nikad nije kasno za početak. Čak i male stvari mogu se računati kao vežba kada počnete.

(Dnevne.net)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here